lauantai 6. heinäkuuta 2013

Ommellaaks pikkarit?

Kaava on ottobre 04/2004, 110cm. Mielestäni kuitenkin aika niukka 110cm, joten sanoisin ennemmin 104/110cm.
Alkuperäinen kaava on todella korkeavyötäröinen, olen vyötäröltä ottanut korkeudesta pois n. 5cm.


Aloitetaan ensin palojen leikkaamisista. Näihin käytän niitä ylijääneitä tilkkuja, ei tosiaan paljon kangasta yksiin housuihin tarvitse. Väreillä ja kuoseilla saa leikitellä vapaasti!Skoottereita ei riittänyt takakappaleeseen, joten näissä pikkareissa takakappale on siis tuo syreenin värinen, etukappale on skootterikuosia ja haarakiilakappaleita tarvitaan kaksi. Nekin skootterikuosia näissä housuissa.

Tee pienet hakkimerkit haarakiilakappaleiden molempien päiden keskiosaan. Tee hakit myös etu- ja takakappaleen alareunan keskelle.Ylemmässä kuvassa on ympyröity hakkimerkit. Ne tulisi kohdistaa tässä seuraavassa kohdassa.
Asettele kankaat seuraavassa järjestyksessä; haarakiila oikeapuoli ylöspäin - takakappale oikea puoli alaspäin - haarakiila oikea puoli alaspäin.
Alemmassa kuvassa kohdistetaan hakit.
Nuppineuloitetaan palat kiinni toisiinsa ja ommellaan reunaa pitkin. Itse ompelen saumat saumurilla, mutta hyvin pelkällä ompelukoneellakin pärjää. Valitse tällöin ompelukoneestasi joustava ommel.Kun sauma on ommeltu, rullaa takakappale kohti saumaa.Rullaamisen jälkeen ommellaan toinen haarakiilasauma. Etukappale haarakiilaan oikeatpuolet vastakkain. Alla oleva haarakiila nostetaan siis etu- ja takakappaleine yli.


Samalla tyylillä rullataan etukappale takakappaleen viereen. Kohdistetaan jälleen hakkimerkit haarakiilakappaleissa ja etukappaleessa. Nuppineulat ja sauman kiinni ompeleminen.


Kun sauma ommeltu, työ voidaan avata. Rullat vaan pois välistä ja auki. Työn pitäisi näyttää silloin tältä.


Nyt ommellaan sivusaumat kiinni, oikeatpuolet vastakkain.Meillähän alkaa olla jo pikkuhousut :)
Aloitetaan kuminauhojen kiinnittäminen. Kumppareiden kiinnityksessä on monta tapaa. Tässä olen tehnyt ne aputikkauksella ja kaksoisneulalla. Kuminauhan voi kiinnittää myös esim, kolmipistesiksakilla oikealla tai nurjalle puolen. Ihan oman mielen mukaan. Joihinkin housuihin piilotan kuminauhan nurjalle puolen, värillisen ja koristeellisen nauhan saatan ommella ihan vaan oikeallepuolen suorilta.

Leikkaa kuminauhat lapsen mittojen mukaan. Reiden ympärille tuleva mitta voi olla saman mittainen kun mitä lapsen reiden ympärys on. Tässä kun ei tarvitse kiristystä lainkaan, kuminauha enempi pitää vain housut ryhdissä. Liian kireä kuminauha nivusissa ei ole kiva.
Vyötärölle tuleva kuminauha on itselläni vyötärönympärys - 2cm. Ei liian tiukka, mutta ei tipu päältäkään.


Tässä tyylissä siis aputikkaan kuminauhan ensin oikeatpuolet vastakkain. Myös jos kuminauhassa on pitsireunusta, niin aseta ylös tuleva reuna alaspäin.

Fiksuin tapa kuminauhan kiinnittämiseen on ommella kumppari ensin renkaaksi. Laittaa 1/4 merkit nauhaan sekä housuihin. Merkit kun kohdistaa, tulee kuminauhalle tasainen kiristys.
Itse ompelen kuminauhan näppituntumalla. Näitä kun on muutamat tehnyt, niin tulee se tuntuma, minkä verran nauhaa tarvitsee kiristää riittääkseen koko ympärykselle.


Pitkällä suoralla tikillä ompelen kumpparin saumanvarasta kiinni. Tällä tikkauksella ei ole väliä, vaikka käytössä ratkeentuisikin. Ja niin todennäköisesti tulee käymäänkin, kun kuminauha venyy, suora tikkaus ei.


Nyt meillä on tämän näköiset pöksyt. Kuten kuvasta näkyy, ei omanikaan ommel ole aina osunut kuminauhaan ja kankaaseen kerralla :D No sillä ei niin suurta merkitystä ole, kunhan kuminauha jotenkin kiinni pysyy tässä vaiheessa.Käännetään ylemmän kuvan mukaisesti kuminauha ylöspäin ja saumanvaraa kumpparin päälle. Tässä vaiheessa koko ympäryksen voi kääntää valmiiksi ja nuppineuloittaa. Tai sitten kuten minä teen, käännän kangasta kumpparin päälle sitä mukaa kun kaksoisneulalla päältä tikkaan...


Tältä sitten valmis kiinnitetty kuminauha näyttäis.


Vielä merkkilappu taakse, jotta pieni pukija ei vahingossakaan pue pikkareita väärinpäin jalkaan....


VALMIS!


2 kommenttia:

  1. Kiitos näistä ohjeista! Meinas lähtee järki, kun pyörittelin noita palasia kädessä ja mietin, kuin ihmeessä ne ommellaan (piirtelin olemassa olevista pikkareista kaavat). Sit muistin nähneeni OMV:llä joskus linkin tänne ja google löysi mut perille. =)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, eipä olisi vanhasta topista tullut pikkareita ilman näitä ohjeita ��

    VastaaPoista