Vai onko?
Tämän postauksen aiheena on perehtyä hieman käsitöiden - tässä tapauksessa kestovaippojen - hintoihin.
Vaikka kyseessä on pelkkä vaippa, niin se on samalla jotain muutakin kuin vaan se pelkkä vaippa. Se on käsintehty tuote, suomalaista käsityötä.
Taskuvaipan hinta minulla on 16,50e. Se on paljon vaipasta, verrattuna Liberoon, n. 0,17e. Onhan siinä reilu 16 euron ero. Yhdestä vaipasta.
Eroa näissä on hinnan lisäksi myös käyttöikä. Liberoa voit käyttää vain sen kerran. Se on 0,17e roskiin jokaikisellä vaipan vaihdolla. Kestovaippoja voit käyttää useamman kerran. Jos mietitään vaipan käyttökerralle hinnaksi 0,17e/kerta, tulee kestovaipan hinta maksettua takaisin n. 95 käyttökerralla.
Ja kun sen 100 kertaa on vaippaa käytetty, voi vaipan myydä eteenpäin. Ja näin ollen jokainen euro tästä on kotiinpäin. Mutta tämä oli nyt tälläinen raiteilta suistuminen.
Mistä se vaipan hinta sitten oikein koostuu?
Taskuvaipassa on kaksi vaipan muotoista kangaspalaa. Kuvitellaan, että vaikka joustofroteeta ja bambujoustofroteeta. Vaippaan menee n. 50x50cm palat. Metrihinta molemmille kankaille on n. 15e/m. Ja yhdestä metristä saa 4-6 vaippaa. Useimmiten 4, sillä eniten myydyin vaippakoko on L, joka taas vie pituudelta 55cm. Yhden kangaspuolikkaan hinnaksi tulee n. 3,50e. Ja näitä tarvittiin siis kaksi, tulee kangaskuluiksi 7e.
Vaippaan tarviitaan kankaan lisäksi myös tarranauhaa. Tarranauha maksaa 0,30e/10cm. Yhteen vaippaan tarranauhaa menee yhteensä 35cm. Tarranauhasta kuluja yhteen vaippaan tulee n. 1e.
Tarranauhan lisäksi vaippaan tarvitaan kuminauhaa. Kuminauha maksaa 2,50e/10m. Vaippaan menee kuminauhaa n. 50cm. Jalanteille, sekä täyttöaukon suun molemmin puolin. Kuminauhasta tulee kuluja yhdelle vaipalle n. 0,15e.
Lisäksi vapaaehtoisena lisäkuluna on tietty vaipan kokomerkki ja tuotemerkki. Nämä eivät kuitenkaan ole oleellisia asioita vaipan toimivuuden kannalta, joten niitä ei lasketa materiaalimenekkiin mukaan.
Vaipan pelkät materiaalikulut tekevät 8,15e.
16,50 eurosta ALV osuus on 3,19e. Ja tähän lisätään tuo materiaalimenekki 8,15e, tekee se jo 11,34e.
Työstä jäävä osuus on siis 5,16e.
Yhden vaipan tekemiseen menee aikaa n. 1,5h. Leikkaamisesta alkaen siis. 1,5 tunnin työstä käteen jää siis 5,16e. Ja tietty kun palkkaa nostaa siinä missä muutkin, menee se oma henkilökohtainen vero% palkkatuloista.
AIO vaipat ja yövaipat nostavat hintansa taas niihin kuuluvilla imuilla. AIO ja yövaippa maksavat minulla 25,00e.
Taskuvaipassa olevan kahden kangaspalan lisäksi näissä tuhdimmissa vaipoissa on kolmas kangaspala, tukikerros. Joustofroteeta sekin. Pelkän vaipan rakenteen materiaalikulut siis nousevat ja imukerroksia imussa on sen 9 vakiona. Imumateriaalina käytän bambuhamppufleeceä. 15e/m sekin. L-kokoiseen imuun menee kangasta 40cm korkeudelta. Työtunteja yövaippaan tulee 40 min lisää - imun leikkaamisesta ja ompelemisesta.
Näillä tiedoilla sen voi taas laskea, paljonko yövaipan tekemisestä käteen tekijälleen jää.
Mutta ei siinä. Onhan niitä vaippoja vaan niin mukava tehdä.
Eikös materiaalikuluista ole maksettu alv? Et erittelyssä kerro sisältääkö ilmoittamasi materiaalikulujen hinta arvonlisäveron vai ei. Joten siksi oletan, että sisältää.
VastaaPoistaEli alviton myyntihinta on 16,50-3,19 = 13,31 euroa.
Materiaalikulut ilman alvia 8,15*24/124=1,58 eli 8,15-1,58 = 6,57
Katteesi vaipasta on siis 13,31-6,57 = 6,74 euroa
Arvonlisäveroa ei lisätä yritystoimintasi kuluksi. Se on kuluttajavero, jonka keräät kuluttajalta ja tilität verottajalle. Maksettavasta arvonlisäverosta saat yrittäjänä vähentää liiketoimintaan liittyvistä ostoista maksetun arvonlisäveron. Siksi katetta laskiessa ei tulisi huomioida arvonlisäveron osuutta. Lisäksi kululaskelmastasi puuttuu kokonaan sähkö, tarvikkeiden hankinnasta iaiheutuneet kustannukset yms.
Totta, esimerkissä olevat kulut ovat siis alvillisia.
PoistaArvonlisävero ei varsinaisesti ole yrityksen kulu, mutta se osuus pitää sisällyttää tuotteen hintaan, joka jää siis kuluttajan maksettavaksi.
Tässä olen siis havainnoillistanut sen, että alv sisältyy hintaan joka taas kuitenkin lähtee tilini kautta muualle. Ei suinkaan jää itselle.
Todellisuudessahan niitä kuluja on paljon paljon muita kuin mainitsemani, joita tavallinen kuluttaja ei välttämättä osaa ottaa edes huomioon. Ne kaikki lakisääteiset pakolliset ja vähemmän pakolliset on kaikki maksettava sitten niistä tulleista tuloista. Jos kaikki kulut listaa, tulee listasta pitkä :)
Hyvät pointit! Kiitos kommentistasi.